“Give me hope, Frank, give me hope.”

“Well Jo’anna she runs a country
She runs in Durban and the Transvaal
She makes a few of her people happy, oh
….
Gimme hope, Jo’anna
Hope, Jo’anna
Gimme hope, Jo’anna
‘Fore the morning come
Gimme hope, Jo’anna
Hope, Jo’anna
Hope before the morning come.”

(Eddy Grant)

Met Frank Van Massenhove neemt de politiek een risico. Hij is niet onbesproken, geen grijze muis. Hij neemt stelling & participeert uitbundig aan het maatschappelijk debat. Hij heeft voor- en tegenstanders en in de struiken loeren de voorzichtigen & jaloersen, wachtend op een fatale uitschuiver. Hij is een vrije paradijsvogel.

Het is een fantastisch risico. Van Massenhove staat voor leiderschap in de 21ste eeuw, een leiderschap van vertrouwen, verantwoordelijkheid en dynamiek. Vertrouwen dat mensen en organisaties zichzelf kunnen overstijgen. Verantwoordelijkheid voor een maatschappelijk belang. Dynamiek als graadmeter voor verandering en vooruitgang. “It don’t mean a thing if it ain’t got that swing.”

Kan hij de NMBS op de rails krijgen? Kan hij de oneindige klachtenstroom van klanten, het interne gekrakeel en gekissebis, de vele stiefouders aan? Die vragen doen er niet toe. Hij zal vriend en vijand met de glimlach ontmoeten. Hij zal zijn eigen verhaal voor de NMBS schrijven en daarin zullen de woorden “klant” en “sexy” centraal staan. Hij zal mensen rond zich verzamelen die zijn verhaal delen en met hen/hem door het vuur gaan. De rest is de rest. Leiderschap laat zich niet alleen afmeten aan resultaten.  En blij zijn met een loonsverhoging die voor anderen een aalmoes is, als binnenkomer kan dat tellen.

(any comment?)

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to “Give me hope, Frank, give me hope.”

 1. Jan Bruwier says:

  De vakbonden staan sceptisch tegenover zijn aanstelling: Jammer dat zij niet worden geleid door ‘leiders van de 21ste eeuw”….

 2. Johan Roels says:

  Frank staat inderdaad voor leiderschap in de 21ste eeuw. In een drie uur durende gesprek – een (h)eelijke dialoog – dat ik dit voorjaar met hem mocht hebben werd het me duidelijk dat hij, beter dan ik zelf , m’n slogan ‘The Process is the Leader’ begreep,; want hij beleeft die als topmanager. Hij zorgde in z’n FOD Sociale Zekerheid er niet alleen voor dat de condities nodig voor het creatief wisselwerkingsproces gaandeweg gecreëerd werden, hij beleeft dit proces zelf ten volle.Leading by example! De dialoog wordt bij Frank van binnen uit beleefd en enkel wanneer knopen doorgehakt moeten worden, doet hij dat. Hij is tenslotte de manager die accountable is voor z’n beslissingen.

  Hij laat het proces het leiderschap en staat met z’n voeten op de grond, zodat duidelijk is welke resultaten hij van z’n mensen verwacht. Inderdaad een unieke mix van vertrouwen, openheid, nieuwsgierigheid, kunnen omgaan met ambiguiteit, creativiteit, doorzettingsvermogen en interafhankelijkheid. Kortom een uniek voorbeeld van creatieve wisselwerking.

 3. geert1706 says:

  Wel spijtig dat de overheid enkel aan Frank heeft gedacht omdat Egon Zehnder geblunderd heeft met het cv van Ellen Jonckheere. Maar ja, beter laat dan nooit. Als hij niet te veel tegenkanting krijgt kan Frank wellicht veel in beweging brengen ten goede. Dit soort mensen hebben we nodig.? Nadat ik weekendinterview van de Standaard las met Luc Tack van Picanol dacht ik ook meteen dat het goed zou zijn als de ministers van werk en economie De Coninck en Vande Lanotte elke week gewoon eens een uurtje of twee de tijd namen om naar die man te luisteren in plaats van hun hartje te blijven ophalen aan de nochtans al vaak verguisde oude politique politicienne.

  • Bedankt voor je reactie. Ik volg je punt dat werkervaring in de ondernemings-& bedrijfsrealiteit politici zou kunnen helpen om zorgvuldiger een kader te creëren voor goed ondernemerschap & overheidsmanagement.

   Dit is m.i. meer en meer een maatschappelijke opdracht, om complexe vraagstukken via de driepoot privé-overheid-ngo te beheren. Bv. onderwijs, cultuur, armoede, werkloosheid enz. Dit vraagt verregaand respect voor elkaars toegevoegde waarde.

   Zie ook recent in Harvard Business Review (http://hbr.org/2013/09/triple-strength-leadership/ar/1).

   • geert says:

    Koen,

    volledig akkoord. Staat voor een stuk ook in recentste boek dat ik als ghostwriter heb geschreven: “Van confusion naar fusion” (www.vanconfusionnaarfusion.be)

 4. Katrien says:

  GO Franky, GO!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s