De baas verdient respect ! ?

Boeiende discussie die De Standaard deze week aanging over de slechte kantjes van goede CEO’s. Duco Sickinghe, Steve Jobs, Jack Welch: volgens de auteur allemaal voorbeelden van succesvolle managers met dictatoriale neigingen of gedragingen. Vandaag neemt Marc Buelens, hoogleraar management, het in dezelfde krant op voor “de duizenden bedrijfsleiders die met het volste respect voor hun medewerkers proberen in deze moeilijke omstandigheden hun bedrijven op menswaardige wijze te leiden.” Ook de titel van dit artikel spreekt tot de verbeelding: “De verschillen tussen Hitler & Huts & Co.”

De kernvraag in beide artikels is of mensen met veel verantwoordelijkheid het recht hebben op onbehoorlijk gedrag. Professor Buelens houdt terecht een pleidooi voor het feit dat een manager ook maar een mens is: “Niets menselijks is hen vreemd. Ze verliezen weleens hun geduld, ze kunnen intimiderend overkomen, en ja, misschien breken ze zelfs af en toe hun woord.”

Anderzijds blijft het een vrije steriele discussie over “goede en slechte leiders”. Deze discussie is al een eeuwigheid aan de gang en de wetenschap is duidelijk hierover: elke context zijn leider, maar gemiddeld genomen zullen zelfbewuste, integere leiders die zichzelf beheersen en het collectief belang vooropstellen effectiever zijn, zeker in tijden van crisis.

Dezelfde wetenschap stelt het dogma van “de ene leider” evenwel meer en meer en vraag. Een strikt verticale indeling van verantwoordelijkheid werkt afhankelijkheid in de hand. De baas aan de top torst dan alle verwachtingen en iedereen kijkt naar boven. De stress stijgt, de ‘uitschuiver’ loert om de hoek. In de “alles is met alles verbonden” 21ste eeuw is dit dan ook meer en meer een onhaalbare kaart.  Effectief leiderschap wordt een verhaal van “iedereen is deel van het geheel en draagt een duidelijk deel van de verantwoordelijkheid.”

De leider is dood, lang leve leiderschap.  Het verticale principe zal zijn belang blijven hebben, maar zal in de 21ste eeuw enkel goed functioneren met zoveel mogelijk gedeeld leiderschap. Naarmate een manager zijn job minder invult vanuit de eenzaamheid van “ik ben de baas over alles”, zal het risico verkleinen op fout gedrag.

Any comment?

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in 12. Trust, power & authority, Comments & events, Dutch and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De baas verdient respect ! ?

  1. Heel knap bedacht Koen: “De leider is dood, leve het leiderschap”.
    En uiteraard verdient iedere baas respect. ben zelf nog maar heel weinig ‘toxische’ leiders of ‘rotzakken’ tegen gekomen. Naar onze ervaring probeert iedereen met een leidinggevende positie het zo goed mogelijk te doen. Alleen pakken ze het soms onhandig aan door gebrek aan inzicht in enkele belangrijke principes en een gemis aan vaardigheden. Een andere vrij steriele discussie is m.i. ook deze over de verschillende leiderschapsstijlen. Ons devies is: “Blijf jezelf als leidinggevende maar weet wie je bent en waar je voor staat:” Zou de leidinggevende heel wat geloofwaardiger maken en authentiek.
    Hartelijke groet,

    Joan

    • Bedankt Joan. Volledig akkoord dat leiderschapsstijlen vaak te normatief aangepakt worden en vervreemdend werken. Marcus Buckingham praat over “Frankenleaders” :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s