Leiderschap volgens André Pelgrims: “Kan het lichaam van je organisatie je hallucinante targets aan?”

“Leiderschap heeft klappen gekregen. Een aantal dogma’s zijn gesneuveld. Er is een purificatie aan de gang,” oreerde André Pelgrims gisteren met veel uitroeptekens voor een zaal van meer dan 100 personeelsmanagers en CEO’s. Pelgrims ontwikkelt leiderschap onder meer via het intensieve programma Leading By Being met Quinx. “Het is niet meer vanzelfsprekend om leerkracht te zijn, of dokter, of manager. De druk is toegenomen. Ik vind dat gezond. Waarom? Omdat mensen nu kijken naar de mens in de positie. Hun eerste vraag als klant, medewerker is ‘Wie ben je? Waar sta je voor? Met wat ben je verbonden? Met je eigen agenda of die van de groep? Hoe is die deal hier?’ Daarom is de verbinding met het hart nodig. Ook organisaties hebben een hart en een lichaam. Kan het lichaam van je organisatie je hallucinante targets aan?”

Pelgrims’ vurig betoog voor authenticiteit was het kantelpunt van de avond over bezielend leiderschap. Daarvoor had Jan Van den Nieuwenhuyzen (SD Worx) verslag uitgebracht van een intens leiderschapsprogramma dat hem over een periode van een jaar 4 weken op 4 continenten bracht voor telkens een week en bestond uit meer dan 80 ontmoetingen met bezielende leiders. Zijn lessons learned:
1) Ken je geschiedenis. Weet waar je vandaan komt. Apprecieer het DNA van je organisatie.
2) Formuleer een visie voor jezelf en je organisatie, steek er hoop in en ga ervoor met passie. En regel en reglementeer niet te veel.
3) Non-judging is een basisattitude. Stap met een open geest in gesprekken. Geef elkaar tijd en ruimte.

De vertaalslag van zijn leiderschapsontwikkeling binnen zijn eigen organisatie lichtte Van den Nieuwenhuyze niet toe. Maar hij maakte wel duidelijk dat leiderschap voor iedereen een opdracht is: “Een medewerker kan met vakantie gaan zonder boe of ba. Of hij kan zijn klant informeren en zijn back up voorbereiden. Daarmee toont hij de context te begrijpen en de gevolgen van zijn acties in de tijd uit te kunnen zetten.”

Na Pelgrims’ vurig pleidooi getuigden Joost Callens (CEO Durabrik), Bart Claes (CEO JBC) en Joëlle Colaes (vrederechter) over de impact van het Leading By Being programma op hun leiderschap. De rode draad was duidelijk. Authentiek leiderschap gaat over het toelaten van gevoelens in de professionele context. “Ik heb heel lang alleen met mijn hoofd gewerkt. Nu besef ik dat samenwerken meer is dat uitwisselen van kennis,” vertelden de drie in koor. “Bezield werken betekent dat je aandacht hebt voor je eigen droom, je eigen ziel, en dat je de anderen ruimte geeft om voor zichzelf te kiezen en aanspreekt in hun ziel,” vatte Bart Claes samen. Anders gezegd: vertrouwen geven, loslaten, het hart laten spreken, tijd en ruimte creëren voor echt ontmoetingen en reflectie. En ook wel: dienstbaar zijn, jezelf klein maken.

Het gesprek tussen de leaders by being bleef iets te veel hangen in gelijkgestemdheid. Het debat kwam niet echt op gang. Veel mensen in het publiek bleven met vragen zitten naar de vertaalslag in hun eigen omgeving. “Het zijn wel allemaal familiale ondernemingen,” hoorde ik mijn buurman zeggen. Het is een terechte vraag hoe dit pad naar authenticiteit vorm kan krijgen in multinationale omgevingen of organisaties zonder stabiel of waardengedreven aandeelhouderschap. Maar dit neemt niet weg dat de nood naar oprechtheid er ook die omgevingen is. Klanten houden, medewerkers vinden, verandering doorvoeren lukt niet meer met het hoofd alleen. Of zoals Joost Callens het zei: “Er is geen weg terug.”

Any comment?

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in 14. Authenticity & integrity, Comments & events, Dutch and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s