Leading from the middle: start van nieuw leiderschapsprogramma voor middle managers.

Na een jaar van intensieve voorbereiding ‘from scratch’  en in continu en open overleg met alle stakeholders is maandag de eerste module van de nieuwe Master Class for Middle Managers van start gegaan. De opzet is ambitieus: een grote diverse groep van 24 middle managers met een ploeg van 11 docenten/trainers gecentreerd op een minutieus uitgetekend ontwikkelingsproces. Veel aandacht voor de contextuele inbedding van de deelnemers. Een strakke, procesmatige aanpak van reflectie en ontwikkelingsprincipes. Een zeer dynamische afwisseling tussen pure theorie, intense ervaringen en training. Geen normatieve boodschappen of pasklare antwoorden. Geen voorgekauwde, eenvoudige denkmodellen. Proces en inhoud zo volmaakt mogelijk samen laten vallen. In een zin-gevende omgeving.

De eerste ervaring was bemoedigend. De mix daagt uit en houdt scherp. De procesaanpak biedt veiligheid en structuur, maar laat ook de spanning en onzekerheid toe die nodig zijn voor ontwikkeling. De grote groep brengt rijkdom en leven. De deelnemers rapporteren een sterker bewustzijn van hun vaak gewrongen positie in hun organisatie, een beter inzicht in de betekenis van leiderschap, het belang van een doorleefder leiderschapsverhaal. Bovendien ervaarden ze de kracht van bewust bezig zijn met persoonlijke reflectie op continue basis. En zijn ze overtuigd van de kracht van ‘sense making’ door middel van story telling. De start is gegeven voor een versterkte leiderschapsidentiteit. Van middle manager naar middle leader.

In een eerdere blog schreef ik dat leiderschapsontwikkeling dubbel holistisch is: “It’s not only about skills to communicate better or lead people. It’s not only personal ”who am I and what do I want”-material. And it’s not only about management knowledge & tools. It’s a mix. It’s inside out and outside in. And it’s skills and attitude and identity. Developing leadership is growing more aware, developing personal vision & ambition and understanding what’s happening in the world and one’s own organisation. But how do you go about that?”

Met het nieuwe programma bieden we een spannend antwoord op die vraag. We onderzoeken ook strak wetenschappelijk de effecitiviteit van onze dubbel-holistische aanpak. En we kunnen rekenen op betrokken organisaties die geloven in het belang van samen ontwikkelen en open, continue feedback loops. We lijken alvast goed gestart te zijn. De doorgedreven aandacht voor de persoon-in-zijn eigen-context en de intense mix van reflectie-actie-theorie vanuit een doorleefde visie op leiderschap en ontwikkeling worden vervolgd.

Any comment?

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Leading from the middle: start van nieuw leiderschapsprogramma voor middle managers.

  1. Pingback: Leiderschapsontwikkeling is spannend, niet pleasing. | Thefutureleadershipinitiative

  2. Pingback: Leading from the middle part II: “Ik vrees dat het zeer kunstmatig is.” | Thefutureleadershipinitiative

  3. Pingback: Leading from the middle: “Leiderschap heeft geen functiebeschrijving.” | Thefutureleadershipinitiative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s