“Zonder volgers was Napoleon een klein mannetje met een rare hoed.”

Alzo begon executive coach Jo Sanders de voorstelling van zijn boek over leiders en paradoxen. Sanders heeft ervaring als manager, consultant & coach en kan ook bogen op een langdurig opleidingstraject bij Manfred Kets De Vries, klinisch leadership professor van Insead. Die rijke ervaring heeft hij nu geconsolideerd in een boek dat deze morgen voorgesteld werd in de inspirerende Communicatieloft voor een 100-tal aandachtige ondernemers, managers & sympathisanten.

In de start van zijn betoog zaten nog wel meer mooie waarheden over leiderschap: “Leiders zijn kampioen in verandering.” “Leiderschap is beïnvloeding.” “Leiders hebben zelfkennis.” “Leiders werken in “the productive zone of disequilibrium.”, citeerde hij Ron Heifetz. Geen slecht gezelschap. Niet mind blowing allemaal, wel onderhoudend en zeker voor een deel van het publiek nog verrijkend. Niet in elk bedrijf is het woord coach ontdaan van negatieve connotaties.

Diffuser werd de rest van zijn betoog. De paradoxen uit de titel van zijn boek wijzen op het spanningsveld tussen directief vs. empowerment en rationeel vs. intuïtie. Managers zitten in het D-R, ondernemers in het R-I kwadrant. Leiders hebben de beide. Onderliggend bleef het axioma doorschemeren dat leiderschap directief is en ook wel sterk aangeboren. “De wil om te leiden en de kunst om volgers te hebben, dat moet in je hebben. Dat zie je van kindsaf aan.” Meer nog: “een gezonde dosis narcisme heb je wellicht nodig als leider.” Die meer oudnormale visie en de verwarring tussen leiderschapsrollen, – stijlen en -identiteit riepen meer vragen op dan ze beantwoordden. Ook het wat gratuite pleidooi voor coaching & 360° voegde weinig helderheid toe aan het fenomeen leiderschap.

Het debat met Daniel Termont en Bernard Deryckere, CEO van Alpro onder de geanimeerde leiding van Frederik Delaplace, redactiedirecteur van De Tijd raakte wel een aantal reële spanningsvelden aan. Termont pleitte voor authenticiteit: “blijf jezelf, anders val je toch door de mand.” Even authentiek was zijn overtuiging: “Het zit in je karakter en opvoeding. Als kind heb ik geknokt, onderhandeld, hard gewerkt…” De grens tussen macht-dominantie en leiderschap werd wel heel dun. Maar ook zijn pleidooi voor openheid en directe communicatie was oprecht: “Een leider die niet met de vloer praat is een zwakke leider.”

Sanders ondersteunde Termonts visie en ondersteunde eens te meer de trait-benadering van leiderschap: “Ik denk dat je charismatisch moet zijn als leider.” Het ging niet meer over volgerschap, nochtans zijn eerste stelling van de ochtend. Derijckere bracht een minder doorsnee verhaal. “Ik heb een coach. Ik denk dat dat nodig is. Een coach zorgt voor een safe space.” Ook doorleefd klonk zijn pleidooi voor empowerment: “ik kan niet groeien als mijn mensen niet groeien.” Plus: “ik leg mijn targets in team vast, zodat ze gedragen zijn en realistisch zijn. Dat schept vertrouwen, ook in het zeer resultaatgedreven Amerikaanse aandeelhouderschap.”

Deryckere wijdde uit over het collaborative decision process in Alpro. “Iedereen heeft inspraak. Als de minderheid zich kan vinden in de visie van de meerderheid, dan is de beslissing duidelijk. Als de minderheid zich niet kan neerleggen bij de meerderheid, dan neemt de leider het heft in handen. Hij hakt dan de knoop door.” Het panel was het eens dat fairness en transparantie in het beslissingsproces belangrijker geworden zijn dan vroeger. “De jeugd van tegenwoordig….”

Any comment?

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to “Zonder volgers was Napoleon een klein mannetje met een rare hoed.”

  1. Pingback: Bevrijd de ambtenaar… op een slimme manier. | Thefutureleadershipinitiative

  2. Pingback: Over shared leadership, identiteitsontwikkeling & “Moeten er nog managers zijn?” | Thefutureleadershipinitiative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s