M&O Jaarcongres over leiderschap: tijd voor wijsheid.

Meer dan 300 professionals namen deel aan het 6de jaarcongres van Management & Organisatie over leiderschap. Waaronder een handvol Belgen. Enkele observaties:

1) Leiderschap en organisatie-ontwikkeling/-verandering gaan nauw samen. Hoogleraar & eminence grise Wessel Ganzevoort deed er een warm pleidooi voor tijdens zijn keynote speech. Maar  aan de noodzaak om beide thema’s aan elkaar te koppelen leek niemand te twijfelen, zeker niet de opvallend talrijke organisatiedeskundigen en -adviseurs in de zaal. Leiderschap lijkt in Nederland minder in het HR-bedje ziek. Ook tijdens de 17 workshops ging het bijna niet over ‘stijlen’, over ‘modellen’ of competenties. Jaap Boonstra citeerde in de slotspeech de op deze blog besproken Ronald Heifetz: “Leiderschap is adaptief. Leiders duwen het menselijke ras vooruit. Leiders ontregelen en durven anders te denken.” Tijdens de dag was er dan ook veel aandacht voor cultuurverandering, transformatie-processen en de grote thema’s als creativiteit, vertrouwen, macht.

(Tijdens de dag werd ook het boek ‘100 jaar advieskunde’ voorgesteld. 100 jaar! Hoe zou zo’n boek er in België uitzien?)

2.  Leiderschap is het wit tussen de regels. De regels zelf hebben de laatste jaren veel ellende en onzekerheid gebracht. Met de regels alleen geraken we er niet. De oude zekerheden zijn failliet. Dus willen we nu verder kijken, naar het onzichtbare, naar het geheel, naar de synthese. “Leaders do not impose their logic. They do not try to do accomplish great things.  Way making is an easy flowing stream:” het was aangenaam toeven in de bibliotheekzaal in het gezelschap van Sun Tzu, Lao Tse & Confucius. Niet toevallig wellicht balsemt oude wijsheid wanneer al de rest onzeker is of betwist wordt. Niet toevallig wellicht verviel de dag daarom niet in hokjes, steriele discussies, monologen, of ‘waarheden’. “Waarden kan je niet ontwerpen. Daar knoeien we toch vaak mee. Alsof je ze kan uitrollen. Idem voor competenties. Je kan ze alleen ontdekken en ontwikkelen,” sprak Wessel Ganzevoort met het gezag van de oude wijze. 

Any comment 

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to M&O Jaarcongres over leiderschap: tijd voor wijsheid.

  1. Pingback: Leadership thought 18: “Leadership is all about having your own story and being true to it.” | Thefutureleadershipinitiative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s