Lady Gaga & het Antwerps burgemeester-/leiderschap van Patrick Janssens

Een aantal uitspraken van Patrick Janssens in De Standaard van dit weekend getuigen van een doorleefde visie op leiderschap. Niemand betwist de vooruitgang die Antwerpen onder zijn bewind gemaakt heeft. Als inwoner merk je het aan alles. Grootse stadsvernieuwing met o.a. het justitiepaleis, de vernieuwde leien en het MAS gaat hand in hand met honderden kleine buurtingrepen. Inspraak en two-way communicatie gaan hand in hand met duidelijke beleidskeuzes en strakke regie. City branding gaat hand in hand met micro-financiering voor poetsacties of BBQ’s in de straat. Duidelijke en soms gemediatiseerde aanpak van criminaliteit gaat hand in hand met structureel overleg met alle stakeholders en versterking van het sociaal weefsel. Zie ook de analyse van Dave Sinardet in De Standaard.

Antwerpen is een betere stad geworden. Alles begon met de campagne van ‘Patrick’ in 2006. Hij kwam ‘partijloos’, zag en overwon de verkiezingen. Goed leiderschap maakt van de wereld een betere plek. Goed leiderschap doet mensen zich goed voelen in hun organisatie en doet organisaties zich goed voelen in hun omgeving. Na jaren van zwarte verkiezingszondagen en rommelig burgemeesterschap onder Bob Cools & Leona Detiège heeft Antwerpen welgevaren onder het leiderschap van Janssens.

De laatste weken scoort Antwerp Management School met de case study van Prof. Jamie Anderson over Lady Gaga. Lady Gaga heeft miljoenen ‘volgers’ en is daardoor de facto een groots leider. Ze heeft invloed en dus macht. Ze heeft het ook op een nieuwnormale manier gedaan: direct, persoonlijk en uiterst gedisciplineerd. Ze toont zich ook sociaal bewogen. Ze wil haar volgers emanciperen en handelt maatschappelijk bewust. Binnen- en buitenlandse kranten pikten het persbericht op en maakten er ‘nieuws’ van. Het idee dat de ‘zakenwereld’ en haar leiders en managers konden leren van de huidige en zelfverklaarde ‘master of fame’ sprak tot de verbeelding. Op express.be las ik “Moeder Theresa en Lady Gaga zijn de nieuwe iconen van leiderschap.” Da’s een doordenker. Kan Lady Gaga naast Moeder Theresa gezet worden als rolmodel voor leiderschap? Of hoe kan je het leiderschap van Lady Gaga vergelijken met dat van Patrick Janssens?

Patrick Janssens laat in het interview het volgende noteren: “De realiteit drong zich op.” Hiermee raakt hij een essentiële dimensie van leiderschap aan. Leiderschap start met een uitdaging, een ‘realiteit die zich aandient‘. Leiderschap is meer dan het nastreven en bereiken van persoonlijk succes. Dit is ook waarom we leiderschap zo gemakkelijk associëren met politieke of maatschappelijke figuren. Op dat vlak lijkt de Lady Gaga case minder overtuigend. Finaal zegt Lady Gaga ‘I want to be the master of fame’. Het vertrekpunt is persoonlijk. Patrick Janssens zegt: ‘Het gaat in de eerste plaats om Antwerpen.’

Beiden ontwikkelen wel een ‘wij’ discours zonder te oordelen over de andere. Ze identificeren zich met hun doelgroep. Lady Gaga doet dat extreem goed. “The little monsters are a community,” vertelt ze in een mooi gesprek met Stephen Fry. Dat is de kracht van haar persoonlijk charismatisch leiderschap. Opvallend ook: ze doen geen afbreuk aan de positie van de andere. Patrick Janssens: ‘Anderen schofferen vind ik onverstandig. Dan wordt samenwerken moeilijk.’ Ze hebben ook beiden een hoog ‘zelf-in-context’ bewustzijn. Ze zien zowel het geheel als zichzelf als onderdeel van dat geheel helder. Vanuit dat bewustzijn maximaliseren ze hun impact en regisseren ze  strak hun medewerkers als een team: Patrick Janssens zijn schoon verdiep en Lady Gaga haar house of gaga. De observaties van Stephen Fry zijn in dat opzicht ook betekenisvol: “The assistants who popped in from time to time to apologise for the late-running of the afternoon … all seemed relaxed, cheerful and unforced in their manner. They certainly didn’t have the cowed look of crushed hirelings…” En als het op hard werken focus en discipline aankomt, heeft Lady Gaga haar gelijke niet: ‘It’s just that I have a message and will fight to the death for it.’

Jamie Anderson heeft het over 3 wetmatigheden voor leiderschap, zeker in creatieve of innovatieve omgevingen: “wie ben je, wie zijn je fans & waar wil je naartoe?” Daarmee maak je je verhaal. De sterkte van je verhaal en de manier waarop je het brengt bepalen je sociale invloed of impact. Leiderschap is story telling. Op dat vlak en op dit moment kent Lady Gaga haar gelijke niet. Zoals Stephen Fry het verwoordt: “Oh, sure, this is one smart cookie. There’s money to be had in self-publicity and the championing of the lonely ones out there.” We kunnen er allen van leren. Vertrekt haar leiderschap echt vanuit verantwoordelijkheid? Is het meer dan persoonlijk succes? Verheft Lady Gaga haar volgelingen echt? Is haar boodschap duurzaam? Time will tell. Ze is nog maar 25 jaar. Dat element van duurzame transformatie maakt wel het verschil tussen persoonlijk succes en leiderschap. Leiderschap is “social change“, is transformationeel ‘ten goede’. Patrick Janssens verwoordt het knap in het interview en bracht me met deze uitspraak tot het schrijven van deze blog post: “Antwerpen beleefde een soort leerproces.”

Any comment?

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Lady Gaga & het Antwerps burgemeester-/leiderschap van Patrick Janssens

  1. Pingback: Een jaar gewerkt aan leiderschap… | Thefutureleadershipinitiative

  2. Pingback: De Wever & Janssens of het verschil tussen stuurmanslunst en leiderschap | Thefutureleadershipinitiative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s