Frank Van Massenhove over leiderschap: “Traagheid is het onvoldoende streven naar het goede.”

Voor mij zit de man die met zijn team op 9 jaar tijd de FOD Zekerheid getransformeerd heeft: van 2000 naar 1300 medewerkers. De ‘dynamic offices’ leveren jaarlijks een besparing van 30 % kantoorruimte op. 40 % van zijn management team is vrouwelijk. 69 % van de medewerkers werkt tot 3 dagen per week thuis. 84 % prikt de tijd niet meer. De productiviteit is tot 20 % gestegen. De personeelstevredenheid nog meer. Hij werd dan ook met recht en reden overheidsmanager van 2007.

“We zijn emotionele wezens. We doen wat ons gelukkig maakt. Geluk is geen hippie-gevoel. Het gaat om met iets waardevols bezig zijn dat bijdraagt aan de gemeenschap. Als wat je wil bereiken je niet gelukkig maakt, dan ben je een heel ongelukkig mens. Dan zal je ook niet slagen. En wat maakt ons gelukkig? Dat is zelfdeterminatie. Dat we zoveel mogelijk mogen beslissen hoe we leven. De mens moet de regisseur zijn van zijn leven. Dat was het uitgangspunt. We zijn ook sociale wezens. We zijn alleen gelukkig in netwerken, in dingen samen doen. De egoïstische gelukszoeker wordt nooit gelukkig. Als je dat door hebt, dan volgt al de rest daaruit voort.”

“Leiderschap is volgens mij: ‘de cultuur bewaken, zorgen voor creativiteit en zorgen dat er tempo blijft in de verandering.’ Het eerste is het belangrijkste.  Heel snel, wanneer er problemen zijn, komt de nood aan ‘command en control’ terug naar boven. Dan zoeken de mensen de generaal. Het is heel belangrijk juist op die momenten consequent te blijven. Resultaten en waarden, daar gaat het over. Er is niets anders: de juiste attitude en het behalen van resultaten.”

“We pakken waarden onrechtstreeks aan. We hangen ze niet aan de muur. We meten de waarden niet veel. We maken het niet te theoretisch. De waarden zelf zijn trouwens niet zo belangrijk. Hoe de mensen het ingevuld willen zien, da’s van belang: de gedragingen. Dat hebben we ook bevraagd. Zo verwachten de mensen bij voorbeeld dat hun bazen goeiedag zeggen. Sommige chefs reageerden: ‘als we nu ook nog goeiedag moeten gaan zeggen…’ Die chefs zijn er niet meer. Onze mensen evalueren onze chefs. De mensen weten wel wat een goede chef is. Da’s heel eigenaardig. Chefs die buddy buddy willen zijn, worden weggestemd. Als mensen onheus behandeld worden, revolteren ze.”

“Mijn hoofdopdracht is het bewaken van de cultuur. Een typisch voorbeeld: we geven aan iedereen een telefoon met split bill. Dan zegt men dat de mensen daar misbruik van gaan maken. Dat we dat moeten controleren. Dan steiger ik. We moeten vermijden te controleren op out-liers. Da’s geen leiderschap. Soms herdenken we 40 keer een maatregel. Is dat verloren tijd? Neen. Dat traint ons ethisch denken. Ik geloof niet in consequent omgaan met regels. Ik geloof in consequent omgaan met waarden. We staan voor iets en het is iets dat transcendent is aan het eenzame mens zijn.”

Uittreksel uit interview met Frank Van Massenhove. Het volledige verslag: Leadership Interview Frank Van Massenhove

Commentaar? 

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in 14. Authenticity & integrity, 17. Being the example & sensemaking, 3. Self-determination & motivation, Dutch, Leader interviews & opinions and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Frank Van Massenhove over leiderschap: “Traagheid is het onvoldoende streven naar het goede.”

  1. Pingback: Bevrijd de ambtenaar… op een slimme manier. | Thefutureleadershipinitiative

  2. Pingback: Leadership thought 14: “Are you honest or just pulling the strings?” | Thefutureleadershipinitiative

  3. Pingback: Leadership thought 17: “Talk the walk.” | Thefutureleadershipinitiative

  4. Pingback: De Rechtzetting » ‘Het doet er niet wanneer en waar een trein arriveert, zolang hij maar arriveert’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s