David De Cremers inzichten werken als spiegel voor de politiek.

David De Cremer heeft het in zijn nieuwe boek “onderhandelen op mensenmaat”* over het menselijke, irrationele aspect in onderhandelingssituaties. We hebben vooroordelen. We interpreteren situaties meestal vanuit ons eigen voordeel. We gaan er gemakshalve maar foutievelijk van uit dat de tegenpartij hetzelfde verstaat onder ‘eerlijkheid’, ‘vertrouwen’ of ‘onderhandelen’ als wijzelf. We hebben het moeilijk om te stoppen in een proces ‘omwille van de reeds gemaakte investeringen’.  We zetten onszelf gemakkelijk vast in een ‘fixed pie’ mindset: het is winnen of verliezen. Ons gebruik van heuristieken maakt ons soms blind voor bepaalde relevante informatie. Zo zullen we informatie die gemakkelijk toegankelijk is belangrijker maken. Ook informatie met een hoog ‘vividness’ gehalte haalt het van meer neutrale informatie. Tenslotte spelen emoties ons vaak parten: we rationaliseren achteraf wat we emotioneel ‘gedaan’ hebben.

Gisterenavond stelde De Cremer zijn boek voor in de Antwerp Management School voor een 100-tal aandachtige aanwezigen. Met Minister Vincent Van Quickenborne hadden we een ideale gesprekspartner om de theorie aan de praktijk te toetsen. Hij is een onderhandelaar op hoog niveau en heeft pas een Harvard ‘leadership’ veertiendaagse achter de kiezen. Vanaf de eerste vraag legde de ontslagnemend minister van ondernemen en vereenvoudigen zijn visie uit op de patstelling in de regeringsonderhandelingen. De kern van zijn betoog was “de nieuwe generatie politici in Vlaanderen is anders. Voor hen is een woord een woord. En dat begrijpen de franstaligen nog altijd niet.” Wat volgde was een reeks van anecdotes en stellingen over politiek met een hoge entertainmentwaarde. Ik zat er als gespreksleider bij en luisterde ernaar.

Het gesprek was geen moment van zelfreflectie of verdieping van de ‘kunst van het onderhandelen’. Integendeel. Met zijn uitleg over ‘de onmogelijkheid’ van de huidige onderhandelingen onttrok hij juist de politiek aan de mensenmaat. In de politiek telt de menselijkheid niet. “Ten eerste zijn er de kiezers. Die ‘pie is fixed’. Je kan dat niet vergroten. Ten tweede zijn er de media die het proces continu beïnvloeden. Ten derde zit het systeem vast.” Juist ja.

Terzelfdertijd demonstreerde de minister daarmee het failliet van de huidige onderhandelingen. Juist door zichzelf op te sluiten in de eigen logica en die van de achterban, juist door de verantwoordelijkheid voor het falen bij de andere partijen, de media of het systeem te leggen, viert de irrationaliteit hoogtij in het huidige politieke debat. En de onmacht. Juist door politiek bovenmenselijk te maken wordt het te kleinmenselijk. David De Cremers inzichten werken als spiegel en het beeld is niet netjes.

Van Quickenborne stelde wel dat “hij het belang van het relationele aspect begint te erkennen. Da’s tegen mijn natuur, maar ik heb er wel meer aandacht voor. Verhofstadt heeft dat meer. Je mag zeggen van de paarse regering wat je wil, maar er was wel meer cohesie.” Hij gaf ook mee dat hij tijdens de laatste sociale onderhandelingen continu in overleg gebleven was met de werkgevers. “Da’s niet evident. Politici hebben vaak het gevoel dat ze het beter weten.” Hij zei ook “meer begrip en respect te hebben voor de ambtenaren dan vroeger.”

“There’s a crack in everything, that’s how the light gets in,” zingt Leonard Cohen. In die momenten van zichzelf in vraag stellen kwam de menselijkheid in het gesprek over politiek binnen.

Any comment?

*meer over het boek: http://www.acco.be/uitgeverij/nl/publication/9789033484544/onderhandelen+op+mensenmaat

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to David De Cremers inzichten werken als spiegel voor de politiek.

  1. Pingback: Bevrijd de ambtenaar… op een slimme manier. | Thefutureleadershipinitiative

  2. Een professionele opleiding onderhandelingstechnieken zorgt ervoor dat je goed voorbereid aan de onderhandelingstafel komt. Dit komt zeker van pas bij onderhandelingen met leveranciers, etc..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s