Ronde vormen in HR, IT & leadership

“Diversiteit en inclusie, daar gaat het over,” stelde Anneke Burger, voormalig CIO van Delta Lloyd Nederland en co-auteur van “Ronde vormen in IT”. Ze ging gisteren het debat aan met een 20-tal Vlaamse CIO’s en 5 CHRO’s. Alleen al de titel van het boek gaf aanleiding tot heel wat commotie. In Nederland gonst het in opleidingen, debatten en sociale media over het ‘nieuwe leiderschap’: horizontaal, verbindend, inclusief. In België is de scepsis nog groot.

Peter Hinssen en ikzelf legden het selecte publiek vier stellingen voor die de relatie tussen HR en IT centraal stellen. De conclusies waren duidelijk:
1) Ja, we hebben nood aan meer relationele competenties in IT. De toekomst is meer aan IT’ers die stakeholders  kunnen managen, de business verstaan en holistisch denken.
2) Ja HR en IT kunnen elkaar helpen. Beide “side”-functies ondergaan een transformatie en staan voor dezelfde uitdaging om te versmelten met de business.
3) Ja, leadership is key voor IT. “Uiteraard. IT moet meer praten over de business ipv over techniek.”
4)  Ja, de ‘orgchart’ zal langzaam sterven. De toekomst is aan meer  organische werkvormen: complexe netwerken en communities.

En toch bleef het idee aan meer ronde vormen in IT hilariteit uitlokken.
It’s a man’s world.

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Ronde vormen in HR, IT & leadership

  1. Een inleiding…om een beweging, een discussie te starten…. en die kwam er! Het werd een levendige avond.

    IT is immers één van de belangrijkste succesfactoren en een strategische randvoorwaarde voor bedrijven en organisaties. Daarbij gaat het al lang niet meer over technologie. de beste voedingsbodem voor IT-gebaseerde innovatie is de verzoening van twee schijnbaar tegengestelde werelden; die van ‘harde’ kennis en kundes met die van ‘zachte’ competenties zoals samenwerking, communicatie, inlevingsvermogen en creativiteit. Dit brengt nieuwe kansen met zich mee. ‘Ronde vormen in IT’ -Inspirerende visie op competenties, keuzes en kansen in IT-organisaties- is een boek dat inspireert en een praktisch handvat biedt aan CIO’s en CEO’s, HR professionals en iedereen die een carière binnen de IT overweegt. (meer weten? kijk dan op http://www.rondevormeninit.nl)

    En tot slot met een knipoog …..bij de gedachte aan ‘Ronde vormen in IT’ begint de beweging al los te komen… daar kan een paaldanseres op een netwerkborrel niet tegenop 😉 ….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s