Jeanine Van der Vlist: “het is mijn rol om binnen te brengen wat zich daarbuiten afspeelt.”

“Inspiratie is geen management instrument. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen inspiratie. Je kan alleen de voorwaarden creëren,” aldus Jeanine Van der Vlist. Ze legde getuigenis af van haar eerste 15 maanden als managing director van Alcatel Lucent Nederland. 10 jaar geleden waren ze met 5000 medewerkers, nu nog met 500. Gemiddelde leeftijd: 46 jaar, gemiddelde anciënniteit 19 jaar en 92 % mannen. Geen evidente situatie voor een vrouwelijke CEO, niet gepokt en gemazeld in de multinational en in een hypercompetitieve en veranderende markt.

“Hoe ziet de wereld eruit, waar wil ik naar toe en hoe zit dat voor de mensen? Dat was mijn uitgangspunt. Ik heb een verhaal gemaakt en ben dat beginnen te vertellen, o.m. via mijn blog… Ik ben begonnen bij sales, bv. door bij de CEO van de klant op bezoek te gaan en door klantenlunches te organiseren. Ik heb mijn salesmensen ook ondersteund door hen te tonen hoe je een verhaal vertelt.”

“Daarna organiseerde ik het ‘join now’ programma voor de overige, meer intern georiënteerde medewerkers. We deden dat zoals het hoorde, top down, met change champions, maar dat werkte niet. Bleek dat we het verleden onvoldoende erkend hadden en dat de visie nog niet duidelijk was. Daarna sloeg de vlam in de pijp en loopt het vanzelf. We zijn voor het eerst sinds 10 jaar gegroeid en ook de werknemerstevredenheid is gegroeid.”

Helder en schijnbaar eenvoudig organiseert Jeanine van der Vlist de transformatie van haar organisatie. De ingrediënten van haar aanpak: je eigen verhaal duidelijk stellen, richting geven, open en transparant zijn en sturen op resultaten. Ze kreeg er de prijs ‘CEO van het jaar 2010’ door de lezers van het vakblad Computable. Haar getuigenis sluit naadloos aan bij het nieuwnormaal leiderschap waarin persoonlijk zijn, verbinden en de uitdaging stellen centraal staan. Het applaus van het honderdtal VOV-ers in Brussel deze namiddag voor haar oprechte getuigenis was van harte.

Daarna legde Christine Smet, talentbeheerder bij Eandis, het leiderschapsproject bij Eandis uit. “Wat verwachten we van de leidinggevende? Hoe zit dat nu met die ‘peter’, ‘coach’ en ‘mentor’rollen in onze organisatie? Hoe kunnen we de helderblauwe bedrijfscultuur behouden en toch meer enthousiasme en eigenaarschap stimuleren?” Dat zijn de vragen waar HR Eandis een antwoord probeert op te vinden. Op dit moment managen de leidinggevenden de performance en coachen ze op competenties. Senior managers worden betrokken in loopbaangesprekken. Ze doen het, maar het ownership en de doorleving kunnen beter.

Bekeken door de bril van het nieuwnormale loopt het project risico’s. Het publiek gaf advies: “Minder vertrekken vanuit het model en meer vanuit de vraag van de leidinggevende. Minder vanuit procedures en meer vanuit het gesprek! Waarom kan HR niet zelf van ‘kleur’ beginnen veranderen? Wat is de eigenlijke vraag?” De uitwisseling van ideëen was betekenisvol, vooral omdat het verhaal van Eandis nog een open einde heeft en in volle ontwikkeling is.

Bij de FOD Sociale Zekerheid staat het verhaal een stuk verder. 1350 medewerkers werden bevrijd. Ze mogen kiezen voor thuiswerk tot 3 dagen per week. Ze hebben hun eigen bureaus geruimd voor een kleurrijk en modern dynamic office. Ook de directie. En de medewerkers mogen kiezen of ze de prikklok nog willen gebruiken. Ze mogen kiezen! Dit kan tellen als respect voor de medewerker. 84 % prikt niet meer. 69 % telewerkt. Een enorme ommekeer voor de leidinggevende: hij of zij ziet zijn mensen niet meer. Controle wordt moeilijk in zo’n virtuele omgeving.

De leidinggevenden werden ondersteund in een traject om te leren omgaan met hun nieuwnormale rol. Het traject was mooi opgezet, vertrok vanuit een behoeftenanalyse en een duidelijke visie vanuit de top. Maar na enkele sessies stuitte het programma op weerstand en kritiek. Het ontwerp van het traject werd bijgesteld. Er kwam expliciet ruimte voor ‘ontlading’, voor de reële, dagelijkse issues. Ook hier toont de FOD Sociale Zekerheid haar maturiteit: ook de trainers lieten hun agenda los en bleven zo dicht mogelijk bij ‘hun klant’. Resultaat van dit spannend verhaal: productiviteitsstijgingen tot + 20 % en bovendien een lagere bureaukost.

Saskia Gheysens en Isabelle Tegenbos van de dienst Talent en Organisatie vertelden het verhaal met mooie beelden en gerijpte boodschappen. Het motto in de organisatie “Regisseur zijn van je eigen leven!” Ook hier wordt de transformatie gedragen door een bezielende leider (http://frankvanmassenhove.org/). Terzelfdertijd bouwt de dienst reeds jaren aan de weg met people performance management en 360° feedback e.d.m. Nog een betekenisvol detail: de reacties op de verandering waren niet generatiegebonden. Jong of oud, ervaren of onervaren, het bepaalde niet hun mate van weerstand.

“Loslaten” staat centraal in het nieuwnormale denken van de FOD. Hun leiders ‘slechten’ overbodige grenzen, maken vrij. In de plaats komt een duidelijk verhaal, gedreven door de realiteit. De leider stelt de uitdaging. Het is een mooi voorbeeld van ‘Free Form’ organiseren. En dat in een context waar je het niet onmiddellijk zou verwachten.

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Jeanine Van der Vlist: “het is mijn rol om binnen te brengen wat zich daarbuiten afspeelt.”

  1. greetpipijn says:

    Mooie weergave van mijn eigen ervaring gisteren, txs ! Voor mij de interessantste VOV pitstop van de laatste jaren.

  2. Pingback: Eric Van Zele en de kracht van een goed verhaal | Thefutureleadershipinitiative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s