André Leysen over leiderschap: “je moet de rangorde erkennen.”

Zijn visie op leidershap is duidelijk: de leider neemt de leiding en de verantwoordelijkheid. Dat gezag moet gerespecteerd worden: “Je mag de leider nooit confronteren. Je moet de rangorde, de hiërarchie erkennen. Anders is het altijd een andere die het gedaan heeft. In elke mens zit veel goed. Het komt erop aan hoe hij geleid wordt.”

Andere kwaliteiten zijn besluitvaardigheid, verantwoordelijkheidszin en doorzettingsvermogen: “Het belangrijkste is rap zijn, een stap voor zijn op de andere. Besluitvaardigheid is een kwaliteit die een leider moet hebben. Als ik zei ‘die fabriek moet gesloten worden’, dan bleef ik daar ook bij. Je moet de moed hebben om beslissingen te nemen tegen wil en dank. Als het dan slecht afloopt, dan neem je je verantwoordelijkheid. Als het goed afloopt, dan moet je zeggen “wij hebben het samen gedaan”. Je hebt ook doorzettingsvermogen nodig. Je mag niet omvallen van het eerste accidentje. Je moet consequent blijven in je houding. In het Duits noemen ze dat “Beständigkeit.”

Tenslotte is André Leysen een man die verantwoordelijkheid weet te geven: “Je moet je mensen goed uitkiezen, je laten omringen door goede mensen. Mijn mensen zeiden altijd dat het goed was bij mij omdat ik hen liet doen, hen hun vrijheid liet en hen altijd om raad vroeg vooraleer een beslissing te nemen. Ik was te lui om papier te lezen. Ik vroeg aan mijn mensen wat ze ervan dachten.”

André Leysen is een man van duidelijke principes en discipline die hij zowel op zichzelf, zijn naaste omgeving als professioneel toepast: “Je kinderen moet je met eenvoudige, klare principes in de wereld zetten. En dan moet je ze laten doen en vrijheid geven van handelen. Ook in zaken doen heb je een eenvoudig concept nodig. Ondernemen is niet moeilijker geworden. Je moet je stiel kennen en als je een verstandig idee hebt, dan loopt alles vanzelf. Ik ben een man die niet lang nadenkt over de dingen, en die met een helicoptermentaliteit werkt. Je vliegt, je ziet een punt dat je interesseert en dan ga je naar beneden tot op 100 m.”

Uittreksel uit interview met André Leysen. Voor een verslag van het volledige interview: http://alumni.antwerpmanagementschool.be/page/thefutureleadershipinitiative. In het interview heeft hij het ook over zijn persoonlijk verhaal naar de top van het Belgisch econonomisch en maatschappelijk leven.

Koen Marichal, 3 februari 2011

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Dutch, Leader interviews & opinions and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s