Complexiteit is niet het probleem, wel wat je ermee doet.

IBM presenteerde deze namiddag haar resultaten van de CHRO en CEO studies tijdens een seminarie in Amersfoort, georganiseerd door Cubiks. Ze bevestigen eens te meer de roep om leiderschap en creativiteit in deze complexe tijden. Voor 37 % van de CEO’s is leiderschap prioriteit nr. 1. En voor de CHRO’s zijn creativiteit en integriteit vandaag het hardst nodig in bedrijven (resp. 60 % en 52 %). Enkel in China staat ‘global thinking’ op de eerste plaats. So far, nil nove sub sole. Prezi of geen Prezi*.

Een leuk element in de namiddag was de speed dating. Op een kwartier tijd praat je met willekeurige personen op rij over specifieke onderwerpen en creëer je creatieve energie in de zaal. Daarna getuigde Arcadis hoe het wil omgaan met complexiteit. Arcadis is een wereldwijd actief ingenenieursbureau. Het bedrijf maakte de klik: complexiteit is niet de vijand. De weg vooruit ligt niet in nog meer procedures, structuur en controle.

Wat dan wel? Arcadis zet in op waarden, connecteren en leiderschap. De waarden bepalen het burgerschap binnen het bedrijf, de connecties doorbreken het silogedrag en leiderschap wordt ontwikkeld in de context, geïntegreerd en value based. Mooi was de praktijk waarbij medewerkers gesponsord worden om een week in een ander filiaal door te brengen. Vraag en antwoord worden gematcht via een intern ontwikkeld sociaal platform. Voor de rest was er een minimum aan toezicht en ondersteuning. A leap of faith.

De namiddag bouwde op naar het hoogtepunt: wat verstaat Cubiks onder creatief leiderschap? Ook deze Prezi presentatie trof niet helemaal raak. OK, creativiteit is out of the box denken. OK, de nieuwe generatie is grenzeloos. OK, creativiteit heeft te maken met associëren, observeren, experimenteren. Maar ook en vooral met netwerken. Juist ja. En dat was ook de bedoeling van de namiddag. Dat doel is bereikt.

Maar zijn we ook echt creatief geweest?

Koen Marichal, 27 Januari 2011

* Prezi is een nieuwe presentatiesoftware die Powerpoint statisch doet lijken.

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s