Dirk Beeuwsaert over leiderschap: te veel vrijheid leidt tot machtsdiscussies

 “Een organisatie heeft fundamenteel nood aan klaarheid en aan resultaten. De opsplitsing van verantwoordelijkheden dient volgens een bepaald stramien te gebeuren om conflictsituaties te vermijden en om ervoor te zorgen dat elkeen zijn verantwoordelijkheid kent en kan nemen. Uiteindelijk is de job van de leider het zetten van doelstellingen, de evenwichten in de organisatie bewaren, coördinatie houden en daarmee ervoor zorgen dat de organisatie evolueert naar de maturiteit die ze nodig heeft.”

“Als je in grote organisaties niet voor duidelijkheid zorgt, dan krijg je het fenomeen van mensen die hun domein willen uitbreiden en anderen die hun domeinen inkrimpen. Als je dan personeelswissels krijgt, weet op de duur niemand nog wie wat moet doen. Wat is het gevolg daarvan? Dat sommige zaken meerdere keren en andere misschien niet meer gedaan worden. Bij sommige mensen wordt structuur aanzien als het beperken van de vrijheid. Ik denk dat niet. Het kadert de vrijheid. In een organisatie is de vrijheid om niet te doen waarvoor men verantwoordelijk is en te doen waar men wel voor verantwoordelijk is een zeer gevaarlijke vrijheid.”

“Hoe groter de organisatie, hoe belangrijker structuur en duidelijkheid is, zeker als je internationaal werkt. In België ligt dat wat moeilijk. De gestructureerd aanpak van organisaties is eerder germaans-anglosaksisch. In de Latijnse cultuur zijn organisaties vaak meer hiërarchisch en hecht men ook meer aan individualiteit. Ik denk dat je kleine of  eenvoudige organisaties op allerlei manieren kunt organiseren. Maar complexe organisaties vragen om structuur. Je hebt geen keuze. Daar kan de chef niet alles meer weten en beslissen. Mijn rol is ‘organiseren zodat de beslissingen genomen worden’. Te veel vrijheid leidt tot machtsdiscussies en politiek gedrag. Da’s het drama in veel bedrijven die groter worden en geen structuur brengen.”

Uittreksel uit interview met Dirk Beeuwsaert. Voor een volledig verslag van het interview: Leadership Interview Dirk Beeuwsaert . In het interview heeft hij het ook over zijn persoonlijk verhaal naar de top van GDF Suez.

Koen Marichal, 25 januari 2011

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in 13. Stability & innovation, 15. Systemic thinking & politics, Dutch, Leader interviews & opinions and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Dirk Beeuwsaert over leiderschap: te veel vrijheid leidt tot machtsdiscussies

  1. Eric Rottée says:

    Over de duidelijke structuur ben ik ermee eens. In geval van fusie of splitsing (binnen de onderneming) duurt wel een tijd om de verantwoordelijkheden te kunnen herdefinïeren. Daar is de vrijheid belangrijk zodat de mensen de scheidslijn tussen de verantwoordelijkheidsgebieden samen kunnen bepalen.

  2. Pingback: Leadership thought 5: “Leadership is acknowledging the elephant in the room.” | Thefutureleadershipinitiative

  3. Pingback: Leadership thought 15: “Imagine your actions on the front page of a newspaper.” | Thefutureleadershipinitiative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s