“Misschien is de boodschap “Sigaretten zijn dodelijk’ dodelijker dan de sigaret zelf.”

Avicenna was de voorbije week op bezoek in de gebouwen van de Antwerp Management School. Avicenna is een Nederlandse organisatie die sinds een hele tijd op een eigenzinnige en vastberaden manier leiderschap ontwikkelt. Ze bouwen arena’s waarin paradoxen en spanningsvelden bespreekbaar worden. Ze nodigen sprekers uit de meest diverse disciplines uit met als enige doel de verwondering te vergroten en de ontmoeting mogelijk te maken.

Vrijdag sprak onze decaan Philippe Naert over de wereld van business schools. Hij getuigde zonder slides, vanuit buik, hart én hoofd van zijn leiderschap en gaf begrippen als reputation borrowing, zandloper industriestructuur, minimum efficiency scale en value migration een ziel. Daarna hield gedragsbioloog Mark Nelissen met een geavanceerde powerpoint presentatie een  pleidooi voor onze irrationaliteit. De savanne is ons moederland. Emoties dirigeren ons gedrag. Naast de basisemoties hebben we sociale emoties ontwikkeld als ‘trots’ en ‘schuld’ die ons in staat stellen samen te leven en te werken. Ze zijn de psychologische bloedsomloop van een groep.

Toen zette Igor Byttebier zich in de kring. “Ik heb de laatste tijd veel last van afgescheiden zijn.” Die zin trof doel. Vanuit zijn achtergrond als creatief denker en innovator zette hij recent nog een stap verder in het zoeken naar verruiming. “Ik ben niet tevreden meer met snelle antwoorden. Ik ben met geen enkel beeld van de werkelijkheid tevreden. Ik word aangetrokken door wat ik niet ken.” Zijn denken waaiert alle richtingen uit en zo ook zijn interventie. Van “de  war on terror is erger dan de terreur” over graancirkels naar zijn nieuw emerging reality TV concept en complementair geld. Van hem ook de titel van dit stukje.

En een beetje als top of the bill passeerde Kris Verburgh. In een uurtje maakte de jonge kerel de cirkel tussen de oerknal en de quantumquarks rond, verzoende wetenschap en religie en legde in heldere woorden concepten als ‘recursieve formules’, ‘evolutionaire algoritmen’ en ‘cellulaire automaten’ uit. Binnen een goede tien jaar evenaart de computer de kracht van een menselijk brein, binnen 40-50 jaar die van alle menselijke breinen samen. Wat met vrije wil? Met moraliteit? Met ‘zelf’ of ‘ziel’?

Mind blowing is het gepaste woord bij zoveel verzamelde originele en open persoonlijkheden. Mind blowing, en ook verbindend. Avicenna mission accomplished.

Koen Marichal, 12 december 2010

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s