Wouter en Joost

Deze namiddag heb ik Wouter Torfs en Joost Callens ontmoet, succesvolle CEO’s van respectievelijk Torfs Schoenen en Durabrik. Tijdens het debat op het HR Seminar van HR Magazine  getuigden ze van hun waardengedreven leiderschap.

Wouter is het prototype van de authentieke, gedreven leider, die tussen en naast zijn mensen staat, hen inspireert en uitdaagt en met hen bespreekt waar het op aan komt. “De visie is duidelijk: ik wil de meest klantgerichte Vlaamse retailer zijn. HR staat centraal. Ik maak geen onderscheid tussen interne en externe identiteit. Daarom is echtheid zo belangrijk. Da’s niet altijd gemakkelijk. Ik zoek naar de overlap mens en bedrijf, tussen youen us’. Da’s niet altijd evident. Het is een dagelijks geworstel. Maar ik maak het wel bespreekbaar. Ik geef mijn HR ook de opdracht om niet met vaardigheden bezig te zijn, maar met de identiteit van de mensen.”

Joost is de verbindende leider: leading by being. Hij zoekt samen met zijn mensen naar antwoorden op vragen als “wie zijn we, waarvoor staan we, waar willen we naartoe?” De zoektocht is nooit af. “Ik vind het belangrijk om kwetsbaar en realistisch te durven zijn. Het gaat om vertrouwen, om samenwerken als mensen en respect tonen.” Zijn verhaal klonk behoorlijk soft, maar met Durabrik bewijst hij jaar na jaar zijn gelijk: gezondste bedrijf van België, Trends Gazelle, Belgian Building Award…

“Met alle respect, maar misschien houdt dit verhaal wel steek voor Vlaamse KMO’s met sterke lokale wortels. Hoe zit het in bedrijven die fusie na afslanking moeten doorstaan? Hoe bouw je daar identiteit, eendracht op? Hoe kan je daar nog respect tonen voor het individu? Of met de woorden van Bart Cambré: hoe geraak je daar uit de eenheidssoep? Is ont-SAP-isering mogelijk? Kan je de computer overrulen?” challengede ik de twee net-niet HR managers van het jaar in het panel.

“Tuurlijk wel,” antwoordde Carl Declercq met de overtuiging van een predikant, “ik heb het reeds 9 jaar over respect in Alpro. Wij verwachten van onze leiders dat ze verbinden. We leven in een wereld vol paradoxen: tussen de ‘ikke, ikke, ikke’-mentaliteit van de generatie Z en het ‘bedrijfsbelang’, tussen standaardiseren en innoveren enzovoort. Command en control werkt niet meer. Je kan geen paradoxen managen. Je kan ze verbinden. Da’s niet soft. Ik geef je een voorbeeld: jaren geleden al hebben wij iemand aangeworven zonder benen. Die is nu onze veiligheidsverantwoordelijke. Daar gaat het om. Geen vooroordelen.”

Jan Van Acoleyen, Corporate HR Officer Barco aarzelde. Misschien niet toevallig omdat Barco zeer internationaal is en door moeilijke tijden gaat. “Ik ben wel overtuigd dat authenticiteit cruciaal is. Wij proberen dat door tijdens een seminarie met het topmanagement het ook over onszelf persoonlijk te hebben. Da’s niet gemakkelijk, want Barconians zijn trots en competitief. Controleren is wel een illusie. Daar geloof ik niet in. We zijn wel duidelijk in onze etiquette, bv. in het omgaan met sociale media.”

Jesse Segers van de Universiteit Antwerpen pikte in: “virtueel samenwerken kan ook tot betere resultaten leiden. Vrouwen komen er bijvoorbeeld beter tot hun recht en gaan vlotter om met dit soort communicatie dan met macho-discussies in vergaderingen.”

Zoeken naar overlap, verbinden, je kwestbaar opstellen als mens, respect tonen… Het seminarie over “de zoektocht naar identiteit” mondde uit in een statement over modern leiderschap. De rol van HR hierin? Met de woorden van Carl Declercq: “Stop met zeuren. Er zijn nog nooit zoveel opportuniteiten geweest voor HR. Juist omdat het individu belangrijker wordt. Geef het voorbeeld, bouw op het sociale kapitaal van de medewerker. Geef ze verantwoordelijkheid. Katalyseer. Bescherm de mavericks. Er is talent genoeg. We moeten durven.”

Het 60-tal HR-mensen in de zaal zat erbij en keek naar het panel van champions.

Koen Marichal, 10 december 2010

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in 18. Storytelling & identity, Comments & events, Dutch and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s