Leiderschap is een beestenboel

Toevallig of niet? Peformance Coaching organiseert op dezelfde dag als de Vlerick Management School een studiedag rond leadership. Ze kosten bovendien ongeveer even veel. En de formule is dezelfde: 2 x 3 break out sessies, een internationale key note speaker en een debat.

Het origineel en kritisch denken over leiderschap is schaars in Vlaanderen en de behoefte is groot. De Zoo van Antwerpen en de Vlerick zalen zullen dus wel gevuld geraken. Het debat kan niet luid genoeg gevoerd worden: wat is leiderschap? Waar hebben we in de toekomst leiders voor nodig? Wars van alle taboes. En zeker van alle magisch denken hierrond. Het is dan ook jammer dat de initiatieven samenvallen.

Waar naartoe is dan de vraag? Vlerick belooft ons state of the art kennis. Ze hebben het over performance management at the board level, innovatie, stuurmanskunst, de experience economie, waardenketen, leiden in crisismomenten en strategie. Performance Coaching belooft ons food for thought over ‘waarom goede mensen slechte dingen doen’, ‘vrouwen aan de top’, narcistisch leiderschap, the nature of leadership, 360° en angst. En wil evidence based leadership meer sexy maken.

Mijn voorkeur gaat naar Performance Coaching. Het is tijd voor ontnuchtering. We kunnen niet langer doen alsof we het allemaal weten. En recepten blijven voorschrijven die vroeger hielpen, maar de nieuwe ziektes alleen verergeren. Veel bedrijven hebben de laatste jaren hard geïnvesteerd in leiderschapsontwikkeling en stellen de grenzen ervan vast. Tijd dus voor een round up, voor ontmaskering en een discussies over hoe we van hieruit verder gaan. En bovendien: bestaat er een mooiere locatie dan de Zoo van Antwerpen om het over leiderschap te hebben?

Koen Marichal

Advertisements

About Koen Marichal

Director Future Leadership Initiative at Antwerp Management School
This entry was posted in Comments & events, Dutch and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s